Tabele wartości odżywczych Portlau jedzdobrze.pl są witryną, w której producenci i importerzy żywności mogą publikować informacje o zawartości w swoich wyrobach energii i wskazanych przez UE 38 składników odżywczych oraz informacji o wartości odżywczej preparatów zawierających suplementy diety w tym informacje o odżywkach dla sportowców.


więcej: o podmiotach odpowiedzialnych społecznie

„Nic nie jest w stanie dać Ci tyle zdrowia i przyjemności co jedzenie”

E-mail: redakcja@jedzdobrze.pl, Tel. 791 868 444, Godz. pracy 8:00 - 16:00

Odżywiaj się dobrze

Autor: Grzegorz Bednarski Data publikacji: 11 sierpnia 2019

Prawidłowe, zdrowe odżywianie polega na codziennym, regularnym dostarczaniu organizmowi odpowiednich dawek energii oraz każdego spośród wszystkich potrzebnych składników odżywczych, pochodzących z produktów korzystnych dla zdrowia.

Dostarczanie organizmowi nieodpowiednich porcji energii, w tym brak regularności zaburza jego prawidłowe funkcjonowanie oraz może sprzyjać tyciu. Utrzymujące się przez długi okres braki w spożyciu potrzebnych składników odżywczych lub ich szkodliwe nadwyżki mogą sprzyjać powstawaniu wielu groźnych chorób lub nawet je powodować. Po latach może się okazać, że usunięcie skutków niewłaściwego odżywiania jest bardzo trudne, a nawet niemożliwe.

Problem niezdrowego odżywiania obecnie narasta. Zachodzące zmiany trybu życia sprawiają, że coraz mniej się ruszamy oraz podejmujemy coraz mniej wysiłku fizycznego. Siłą rzeczy jemy mniej niż dawniej jadano. W coraz większym stopniu spożywamy produkty wysokoprzetworzone, często posiadające gorszą wartość odżywczą niż produkty naturalne jadane przed laty. Z tych powodów w codziennym pożywieniu znakomitej większości osób występują duże braki potrzebnych składników odżywczych oraz nadwyżki substancji szkodliwych. Część osób na stałe nieregularnie dostarcza swojemu organizmowi energię w nadmiarze.

Obecnie jednym z podstawowych warunków zachowania dobrego zdrowia i osiągnięcia optymalnej długości życia jest systematyczne sprawdzanie prawidłowości swojego pożywienia oraz wprowadzanie w nim koniecznych zmian.