Tabele wartości odżywczych Portlau jedzdobrze.pl są witryną, w której producenci i importerzy żywności mogą publikować informacje o zawartości w swoich wyrobach energii i wskazanych przez UE 38 składników odżywczych oraz informacji o wartości odżywczej preparatów zawierających suplementy diety w tym informacje o odżywkach dla sportowców.


więcej: o podmiotach odpowiedzialnych społecznie

„Nic nie jest w stanie dać Ci tyle zdrowia i przyjemności co jedzenie”

E-mail: redakcja@jedzdobrze.pl, Tel. 570 950 952, Godz. pracy 8:00 - 16:00

« powrót do numeru 2/2019

glifosat.png

Glifosat raczej w odwrocie

Autor: Kamil Karzyński Data publikacji: 1 kwietnia 2019

Istnieją przesłanki pozwalające mieć nadzieję, że problem glifosatu zostanie niebawem rozwiązany. Przyczyniają się do tego naciski medialne oraz skuteczne działania wielu organizacji, zwłaszcza proekologicznych. Komisja Europejska zaproponowała, aby przedłużyć licencję na stosowanie glifosatu na kolejnych dziesięć lat, czyli do roku 2027. Ostatecznie wobec sprzeciwu Parlamentu Europejskiego glifosat został dopuszczony na pięć lat (do roku 2022). Szanse na przedłużenie tego terminu są zdaniem wielu specjalistów minimalne, chociaż tak do końca nie można być tego pewnym. Sprawa zatem wymaga monitorowania medialnego. Jak wynika z odpowiedzi na interpelację poselską udzielonej w roku 2016 przez Ministra Krzysztofa Jurgiela, zezwolenia dla środków ochrony roślin zawierających glifosat miały być weryfikowane. Spytamy czy tak się stało. Postanowiliśmy ustalić jakie jest stanowisko polskiego rządu dotyczące stosowania glifosatu w Polsce oraz jakie będzie prezentowane przez Polskę w Unii Europejskiej. Skierujemy w tej sprawie pytania do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uznaliśmy za konieczne ustalenie czy używanie glifosatu w Polsce jest kontrolowane oraz czy monitorowana jest zawartość glifosatu w produktach spożywczych. Czy jest badana jego obecność w mące oraz w wyrobach z niej wytwarzanych? Zapytamy o to instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności w Polsce. Poprosimy też o Panią Profesor Danutę Kołożyn-Krajewską, Przewodniczącą Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, o przekazanie nam opinii dotyczącej wpływu glifosatu na bezpieczeństwo żywności.

O otrzymanych odpowiedziach i naszych ustaleniach będziemy na bieżąco informowali.