Uruchom Program Drdietman

Dobre odżywianie jest konieczne dla zdrowia. Żeby jeść zdrowo, musisz wiedzieć, co jesz. Odpowiednia wiedza o produktach spożywczych pomoże Ci w ich trafnym doborze. Umożliwi też, niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia, okresowe sprawdzanie zbilansowania Twojego odżywiania. Jest zatem niezwykle ważne, żeby każda zainteresowana osoba mogła bez problemu dotrzeć do informacji o wszystkich obecnych na rynku wyrobach spożywczych.

Dlatego odpowiednia informacja o produktach spożywczych powinna być zdromadzona w jednym, łatwo dostępnym miejscu.

Zobacz więcej

Dla umożliwenia wszystkim konsumentom korzystania z prawa do ochrony zdrowia Portal jedzdobrze.pl udostępnia Tabele wartości odżywczych. Każdy producent lub importer żywności może publikować w nich informacje o swoich wyrobach.

Dbałość o zdrowie klientów nakazuje tym osobom podawanie w Tabelach nie tylko informacji, których publikowanie jest obligatoryjne. Powinny być w nich także zamieszczone wszelkie informacje o danym wyrobie, mogące mieć wpływ na zdrowie osoby, która go spożyje.

Poprzez publikowanie w Tabelach wartości odżywczych informacji o swoich wyrobach producent lub importer żywności manifestuje, że prowadzi działaność w sposób odpowiedzialny społecznie.

Ukryj

"Nic nie potrafi nam dać
tyle zdrowia i tyle przyjemności,
co jedzenie"

E-mail: redakcja@jedzdobrze.pl, Tel. 570 950 952, Godz. pracy 8:00 - 16:00

« powrót do numeru 2/2020

kalograf.png

Kalograf w Programie DrDietman - czym jest i do czego służy?

Autor: Piotr Rutkowski Data publikacji: 24 czerwca 2020

Kalograf jest autorskim wykresem zaproponowanym przez Zbigniewa Młynarskiego, przedstawiającym graficznie przybliżony przebieg dostaw energii z pożywienia do organizmu. Widoczne na nim pola oznaczone kolorem zielonym, nazywane polami dostaw energii, ograniczone krzywą prędkości wchłaniania białka, węglowodanów
i tłuszczów oraz osią czasu, prezentują dostawy energii. Przykładowy Kalograf sporządzony przez Program pokazuje, że dostawy energii zaczynają się w chwili rozpoczęcia jedzenia. Kończą się one z chwilą wchłonięcia zawartych w tym posiłku węglowodanów, tłuszczów oraz białka. Wielkość zielonego pola odpowiada ilości dostarczonej energii. Odległość na osi czasu pomiędzy końcem danego pola i polem dostaw energii z następnego posiłku wskazuje czas, w którym organizm nie był zasilany energią z pożywienia. Zaprezentowany poniżej Kalograf potwierdza, że analizowany przykładowy jadłospis wpisany do Programu zapewnia regularne zasilanie organizmu energią.

kalograf.png

Kalograf zamieszczony poniżej dotyczy jadłospisu, który nie zapewnia regularnych dostaw energii do organizmu. Pole dostaw energii z pierwszego posiłku jest stosunkowo wysokie. Jest to spowodowane nadmierną zawartością w posiłku węglowodanów szybkowchłanialnych. Może wtedy dochodzić do nadzwyczajnego zwiększenia wytwarzania insuliny i hamowania spalania tłuszczów. Pokazywana przez Kalograf przerwa w dostawach energii, występująca do czasu rozpoczęcia spożywania następnego posiłku, wynika ze zbyt dużego odstępu czasu pomiędzy tymi posiłkami. Wskazuje ona na przegłodzenie, które może wywołać zmniejszenie zużycia energii przez organizm, co może sprzyjać tyciu. Na prezentowanym Kalografie widać też, że
z powodu zbyt małej wielkości drugiego posiłku wystąpiło przegłodzenie, trwające do czasu rozpoczęcia trzeciego posiłku. Kalograf pokazuje także, że czwarty posiłek był zbyt obfity. W takim przypadku może następować odkładanie nadmiaru dostarczonej energii w tkance tłuszczowej, a wchłanianie pożywienia, trwające już po zaśnięciu, co może źle wpływać na prawidłowość snu.

kalograf-2.png

Kalograf jest oparty na podstawowej wiedzy o żywieniu człowieka, niemniej jednak dotychczas nie przeprowadzono badań naukowych weryfikujących dokładność jego wskazań. Stąd, nawet jeśli wskazania Kalografu należy uważać za przybliżone, jego poglądowy charakter pozwala na wyciąganie wniosków, dotyczących konieczności wprowadzenia zmian w odżywianiu i wskazuje na ich pożądany kierunek.