« powrót do numeru 1/2019

Każdy ma prawo wiedzieć, co je!

Autor: Kamil Karzyński Data publikacji: 18 stycznia 2019

Nic tak silnie nie wpływa na nasze zdrowie, jak jedzenie. Każdy ma prawo dbać o swoje zdrowie. Stąd każdy, żeby móc dbać o zdrowie, ma prawo wiedzieć, co je. Każdy z nas z osobna oraz opinia publiczna ma prawo domagać się od podmiotów gospodarczych, które produkują żywność lub nią handlują, żeby udzielały one konsumentom wyczerpującej, rzetelnej informacji o żywności i na własny koszt zapewniały jej łatwą dostępność oraz publikowały ją w formie umożliwiającej dobór żywności poprzez porównywanie ze sobą poszczególnych wyrobów lub na drodze bilansowania diety. Mamy prawo domagać się od podmiotów gospodarczych z rynku spożywczego, że wyjdą naprzeciw oczekiwaniu opinii publicznej i nie będą ograniczały swojej polityki informacyjnej do publikowania tylko tych informacji, których podawanie przepisy unijne uznają za obowiązkowe i do reklam, ale będą także publikowały informacje, których podawanie przepisy unijne uznały za dobrowolne oraz będą publikowały ważne dla dbałości o zdrowie informacje o ilości obecnych w danym wyrobie niektórych dodatków do żywności oraz o niektórych technologiach.