logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Witamina H

Opis

Witamina H, inaczej nazywana biotyną, jest związkiem zawierającym siarkę, który człowiekowi i wielu gatunkom zwierząt musi być dostarczany z pokarmem, mimo tego, że pewne ilości są syntezowane w przewodzie pokarmowym przez występujące tam bakterie jelitowe, i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne role jakie ta witamina spełnia w ustroju to wpływ na cykle przemiany tłuszczów (jest składnikiem czterech enzymów biorących udział w cyklach kwasów karboksylowych), wpływa na prawidłowy stan włosów i skóry, jest niezbędna dla prawidłowego gojenia się ran, szczególnie po oparzeniach.

Najlepszymi źródłami biotyny są drożdże piekarskie, soja, orzechy, produkty zbożowe np. otręby pszenne, płatki owsiane, a także wątroba wołowa.

Zapotrzebowanie

Brak dotychczas wystarczającej ilości danych aby dokładnie ustalić dobowe zapotrzebowanie na witaminę H, jedyne co można podać to przybliżone zalecenia adekwatnego spożycie, wartości te wynoszą: 5 - 6 µg dla niemowląt, 8 - 25 µg dla dzieci i młodzieży i 30 µg dla dorosłych kobiet i mężczyzn. Więcej spożywać powinny kobiety karmiące, około 35 µg.

Gdy masz za dużo...

Nie zaobserwowano dotychczas jakichkolwiek objawów przedawkowania witaminy H, dożylne podanie dawki 1000-krotnie przekraczającej zalecane spożycie nie powoduje działań szkodliwych.

Gdy masz za mało...

Pierwsze objawy niedoboru biotyny w ustroju, to:

  • zmiany skórne (rumień, suchość, łuszczenie się);
  • zaburzenia łaknienia;
  • zaburzenia w metabolizmie tłuszczów - prowadzące do podwyższenia stężenia cholesterolu we krwi;
  • depresja psychiczna;
  • halucynacje.

Ostatnie badania na zwierzętach wykazały, że bardzo niewielkie niedobory biotyny występujące przez dłuższy czas mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Informacje dodatkowe

Należy zaznaczyć, że ludzie spożywający duże ilość białka jaja kurzego potrzebują więcej witaminy H, za względu na występujący w tym pokarmie związek - awidynę.

Także osoby, które stosują, lub stosowały w niedawnej przeszłości antybiotyki, które niszczą florę bakteryjną jelit, potrzebują więcej biotyny.