logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Izomery Trans Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych

Opis

Izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzują się bardzo niekorzystnym wpływem na stan naszego zdrowia. Powstają w procesach utwardzania (uwodorniania) ciekłych olejów roślinnych w procesie produkcji margaryn. Zmiana właściwości chemicznych powoduje, że powstające związki tracą właściwości kwasów nienasyconych, stają się wyłącznie źródłem energii, a ich aktywność biologiczna jest nawet gorsza niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Obecne w diecie izomery trans, powodują wzrost stężenia cholesterolu całkowitego, wzrost stężenia "złego cholesterolu" (frakcja LDL) i obniżenie stężenia "dobrego cholesterolu" (frakcja HDL) - powoduje to wzrost ryzyka wystąpienia miażdżycy. Poza tym powodują nadmierne uwalnianie insuliny w odpowiedzi na obciążenie glukozą, osłabienie odpowiedzi immunologicznej, zaburzenie produkcji plemników, wzrost produkcji wolnych rodników.

Izomery trans występują przede wszystkim w przemysłowo przetwarzanych olejach roślinnych, W margarynach stanowią od kilku do 20%. W bardzo dużych ilościach występują w tłuszczu, w którym smażymy frytki, mogą tam stanowić aż 70%. Kwasy tłuszczowe trans występują również w naturalnych produktach spożywczych, np. w wołowinie, drobiu, jednak tam stanowią najwyżej 2%.

Zapotrzebowanie

Ze względu na bardzo zły wpływ tych związków na stan naszego zdrowia, należy ich spożycie ograniczyć do minimum. Szczególnie powinny zwrócić na to uwagę kobiety w ciąży i karmiące piersią, ponieważ izomery trans przechodzą przez łożysko i do mleka matki i mogą powodować zahamowanie wzrostu u płodu lub niemowlęcia. Z tego też względu nie należy podawać margaryn małym dzieciom.