logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Anna Rogowska


Źródło: www.anna-rogowska.com

Anna Rogowska. Lat 26. Jedna z najbardziej znanych polskich lekkoatletek. Dziedzina sportowa jaką trenuje to skok o tyczce, w której jest halową wicemistrzynią Świata i Europy oraz brązową medalistką Igrzysk Olimpijskich 2004 w Atenach, gdzie skokiem 4,70m pokonała Monikę Pyrek, inną znaną Polska tyczkarkę.
Reprezentantka klubu sportowego SKLA. Członkini grupy lekkoatletycznej Samsung Team. Kilkukrotnie udało jej się poprawić rekord Polski w skoku o tyczce, nie poddała się również w walce o zdrowie, gdy spotkała ją kontuzja ścięgna Achillesa. A prywatnie? Rodowita Gdańszczanka, od 2006roku żona Jacka Torlińskiego, który jest nie tylko jej partnerem życiowym ale również trenerem.

Jedzenie jest dla mnie... Na pewno jest przyjemnością ale też i obowiązkiem. Dla sportowca dobre odżywianie jest bardzo ważne. Nigdy nie wychodzę z domu bez śniadania, gdyż jest to dla mnie najważniejszy posiłek dnia, taki poranny zastrzyk energii (uśmiech). Codzienne jedzenie składa się zwykle z kilku posiłków (minimum 3). Wiele czasu spędzam na treningach, wiec staram się by to co jem było lekkostrawne, wolę też jadać małe porcje, ale za to często. Bardzo ważne jest również regularne picie wody lub podczas treningów napojów izotonicznych. Dodatkowo ostatni posiłek staram się zjeść nie później niż o godz.19

Dziś zjadłam...
W chwili obecnej przebywam na zgrupowaniu sportowym (w RPA), wiec potrawy dnia nie są zależne ode mnie. Dzisiaj było bardzo gorąco (35st) i apetyt mi raczej nie dopisywał (uśmiech).
Śniadanie: musli z mlekiem i sok pomarańczowy;
Drugie śniadanie: owoce: papaja, melon, kiwi oraz mleko;
Obiad: ryż z kurczakiem, pomidory, sałatę;
Kolacja: ryż z truskawkami.

Prezentacja zaspokojenia zapotrzebowania na składniki pokarmowe

Prezentacja wchłaniania spożytych pokarmów

Lubię jadać z... dużą ilością ludzi. Im więcej osób przy stole tym jedzenie staje się przyjemniejsze. Nie lubię jadać sama!

Najbardziej lubię... drób i to w każdej postaci, potrawy z makaronu, owoce.

Moje wspomnienie związane z jedzeniem... Wspomnienie to łączy się z Bożym Narodzeniem. Każde Święta spędzam w domu z rodziną, a jak wiadomo takie wspólnie biesiadowanie przy stole nie może odbyć się bez jedzenia. W te wyjątkowe dni w roku mam okazje wracać do nie zapomnianych smaków z dzieciństwa. Specjałem mojej mamy są przepyszne pierogi z kapustą i grzybami, o których zdarza mi się myśleć w ciągu roku, a które mogę skosztować tylko w Wigilię.

Opracowała: Katarzyna Wójcik