logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Grzegorz Bednarski

Grzegorz Bednarski. Lat 26. Prezes Fundacji Jedz Dobrze, twórca programu Dr.Dietman 2, z którego korzystają uczestnicy Mistrzostw Polski w zdrowym odżywianiu oraz osoby chcące kontrolować to co jedzą i jeść dobrze. To wiedzą o nim wszyscy użytkownicy wortalu www.jedzdobrze.pl ale o Grzegorzu można powiedzieć o wiele więcej. Ambitny student nie ograniczający się do jednej uczelni. Uzależniony od wyzwań nie lubi siedzieć w domu. Snowboard, bungee i inne sporty ekstremalne to, to co go pociąga i fascynuje. Czas wolny wypełnia mu sport: siłownia, siatkówka, basen, ścianka wspinaczkowa w planach również skydiving. Jako towarzyską osobę można spotkać go również w warszawskich klubach gdzie szaleje na parkiecie i kto by pomyślał że na co dzień sprawuje tak poważną funkcje Prezesa. Choć energia go rozpiera czasami potrzebuje też wypoczynku. Udaje się wtedy w z dala od cywilizacji by choć krótki czas spędzić nad jeziorem, morzem bądź w górach gdzie szybko ładuje akumulatory.

Jedzenie jest dla mnie... czymś ciągle nie odkrytym. Lubię eksperymentować, próbować różnych przysmaków narodowych, potraw których nigdy nie gotowała ani moja mama, ani babcia. Smaki kojarzę z podróżami, poznanie nowego smaku idzie w parze z nowo odkrytym miejscem.

Dziś zjadłem...
Śniadanie: Kanapki z chleba baltonowskiego z masłem i kremem orzechowo-czekoladowym, gruszkę i herbatę bez cukru.
Drugie śniadanie: Bułeczki maślane, orzechy pistacjowe i sok jabłkowy.
Obiad: Ośmiornicę gotowaną z ryżem brązowym i gotowanymi warzywami (papryka czerwona, zielona i pomidory), mleko 3,5%tłuszczu i wodę mineralną.
Podwieczorek: kanapki z pieczywa żytniego pełnoziarnistego z boczkiem, fasolę z pieczarkami i herbatę z cukrem
Kolacja: Chleb chrupki z łososiem wędzonym, marchew i mleko 3,5%tłuszczu
Picie: dodatkowo w międzyczasie wodę mineralną

Prezentacja zaspokojenia zapotrzebowania na składniki pokarmowe

Prezentacja wchłaniania spożytych pokarmów

Lubię jadać z... przyjaciółmi. Wspólna uczta i rozmowa z bliskimi mi osobami bardzo odpręża. Jedzenie w samotności smakuje już inaczej.

Najbardziej lubię... Karkówkę i boczek z grilla. Jestem typowym facetem jaskiniowcem. Dzień bez porcji mięsa mi się nie zdarza.

Coś więcej o jedzeniu. Przy tak szybko pędzącym życiu jakie prowadzę gdzie ogromem zajęć można by obdzielić dwie osoby ciężko jest odżywiać się dobrze. Coś o tym wiem. Warto jednak pamiętać ze im więcej zobowiązań i mniej czasu na lenistwo tym bardziej powinno się odżywiać zdrowo. Obowiązki zawodowe, nauka sport na wszystko to musze znaleźć siłę, a żeby ją znaleźć muszę dobrze jeść. Staram się powtarzać to sobie tak często jak się da i dzięki temu nie zapominam o śniadaniu pędząc rano realizować swoje marzenia.

Opracowała: Katarzyna Wójcik