logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Ta dieta czyni cuda

Któż by przypuszczał, że codzienne menu można układać zgodnie z grupą krwi? Podstawowych grup krwi jest cztery: 0, A, B i AB. Dietetycy i lekarze wpadli na to, że składniki odżywcze są przyswajalne przez organizm w zależności od tego, jaką mamy krew.

Najlepszym przykładem jest mleko, którego lepiej niech nie piją osoby z grupą krwi A. Jeśli taka osoba będzie pić je przez dłuższy czas, to może nabawić się alergii i wysypki. "Wtedy o wiele łatwiej możemy być narażeni na rozmaite choroby i na otyłość" - przestrzega dr Beata Szadkowska-Opasiak (41 l.) Specjaliści przyrównują to do zabiegu przetoczenia krwi o grupie B osobie mającej krew grupy A! Nie możemy popełniać błędów, których od dawna unikają lekarze w czasie przetaczania krwi pacjentom. Dlatego warto zobaczyć, co mogą jeść, a czego nie, osoby z daną grupą krwi.

Grupa 0
Można jeść

  • czerwone mięso
  • kapustę włoską
  • szpinak, brokuły
  • ryby

Nie można jeść

  • kukurydzy, fasoli
  • kapusty
  • brukselki, kalafiora

Grupa A
Można jeść

  • warzywa
  • ananasy
  • oleje roślinne
  • produkty sojowe

Nie można jeść

  • mięsa, nabiału
  • fasoli
  • produktów z pszenicy

Grupa B
Można jeść

  • warzywa
  • mięso, jaja
  • wątroby

Nie można jeść

  • kukurydzy
  • roślin strączkowych
  • orzeszków ziemnych

Grupa AB
Można jeść

  • produkty mleczne
  • ryby, ananasy
  • warzywa

Nie można jeść

  • czerwonego mięsa
  • nasion i pestek, fasoli
  • kukurydzy, gryki

Źródło: www.dziennik.pl