logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Bądź mądra przed cukrzycą

Joanna Zagdańska

Jesteś zwolenniczką kuchni dietetycznej? Nie stronisz od ćwiczeń? To jakbyś wykupiła polisę na zdrowie. Masz dwa razy większe szanse na uniknięcie cukrzycy niż pulchne i niechętne wysiłkowi koleżanki. A z tą chorobą nie ma żartów!

Specjaliści alarmują: w Polsce z powodu cukrzycy leczy się ok. dwóch milionów osób, a prawdopodobnie drugie tyle choruje, choć jeszcze o tym nie wie (a to dlatego, że cukrzyca z reguły rozwija się latami bez niepokojących objawów). Skąd ta epidemia? Lekarze nie mają wątpliwości – winne są dieta i tryb życia. Jemy zdecydowanie za dużo ciastek, frytek czy fast foodów, lubimy słodzone napoje, a przy tym niewiele się ruszamy – i zaczynamy być otyli (w ciągu ostatnich 20 lat na świecie podwoiła się liczba otyłych!). Do tego dochodzi jeszcze towarzyszący życiu stres, który sprzyja m.in. miażdżycy czy nadciśnieniu, te schorzenia zaś mogą przyczynić się do powstania cukrzycy typu 2. Chociaż dotyka ona głównie dorosłych, coraz częściej przytrafia się nastolatkom, a nawet dzieciom. Tymczasem nie jesteśmy na nią skazani. Wystarczy tylko zadbać o to, by poziom cukru we krwi utrzymywał się w normie.

Tak się dzieje, jeśli insulina działa bez zarzutu. Hormon ten umożliwia wnikanie glukozy z krwi do komórek, gdzie jest ona przerabiana na energię. U chorych insulina albo nie spełnia swojej funkcji (komórki przestają na nią reagować – tzw. insulinooporność), albo po prostu jest jej za mało. Cukier gromadzi się więc we krwi i zaczynają się problemy ze zdrowiem. O hiperglikemii, czyli zbyt wysokim poziomie cukru, mogą świadczyć nawracające infekcje, ciągłe zmęczenie, osłabienie i senność oraz zaparcia, swędzenie skóry, a niekiedy również wzmożone pragnienie. Jeśli cukrzyca nie jest leczona, po jakimś czasie uszkodzone zostają naczynia krwionośne, a wtedy również nerki, serce czy oczy mogą odmówić posłuszeństwa.

Claudia 03/2007