logowanie

przypomnij hasło | zarejestruj się

Misja

Rozwój cywilizacji niesie wiele zmian w naszym życiu. Mamy coraz mniej ruchu i wysiłku fizycznego. Żyje się nam znacznie wygodniej, chociaż często mniej zdrowo. W ostatnich latach obserwujemy szybki rozwój przemysłu spożywczego. Powstają nowe technologie daleko zaawansowanego przetwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych. Produkuje się coraz więcej żywności wygodnej, bo gotowej do spożycia. Nowoczesna żywność nie zawsze jednak ma odpowiednią wartość odżywczą. Bywa, że zawiera wiele szkodliwych substancji. Stąd jej spożywanie, zwłaszcza przez osoby prowadzące siedzący tryb życia, często sprzyja powstawaniu wielu chorób, w tym nadwagi. Urasta ona obecnie do rozmiarów plagi, gnębiącej wiele bogatych społeczeństw. Światowa Organizacja Zdrowia uznała nieprawidłowe odżywianie za podstawowy problem zdrowotny współczesnego świata. Warto zatem sobie uświadomić, że każdy z nas kilka razy dziennie decyduje o tym, co jeść. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że są to jedne z naszych najważniejszych decyzji. Od nich bowiem w największym stopniu zależy nasze zdrowie. Bywa, że spośród kilku dostępnych potraw, na które mamy podobną ochotę, wybieramy do zjedzenia akurat tę, która jest dla naszego organizmu stosunkowo najmniej korzystna, a nawet szkodliwa. Wiele osób mogłoby odżywiać się lepiej, gdyby wiedziały, jakie składniki pokarmowe są zawarte w potrawach, które lubią. Dlatego będziemy dążyli do powstania powszechnie dostępnych tabel wartości odżywczych, do których producenci żywności wpisywaliby informacje o swoich produktach.

Chcemy doprowadzić do wytworzenia powszechnego zwyczaju, aby każda osoba okresowo sprawdzała, jak i co je. A wszystko po to, by mieć pewność, że nasz organizm otrzymuje z pożywieniem wszystko, czego potrzebuje i że nie przeciąża się czymś, co może szkodzić. Żeby osoby ze skłonnością do nadwagi w prosty sposób dowiadywały się, kiedy i od czego tyją. Opracowalismy program koputerowy Dr.Dietman, który może byc bezpłatnie wykorzystywany. Mozna też bezpłatnie korzystać ze tabel wartości odżywczych publikowanych na naszej stronie i wszelkich naszych opracowań z zastrzeżeniem podania żdródła.

 

Zbigniew Młynarski